Hoewel KomFort al bijna twee jaar in Duitsland actief is, kunnen we nu al zeggen dat het besluit om samenwerking met onze buren aan te gaan accuraat was en export van bouwdiensten naar veel bedrijven toestond. Hoe gaat het werk in Duitsland? Hoe worden Poolse specialisten beoordeeld? Robert Katzmarczyk, die KomFort Polska vertegenwoordigt op de Duitse markt, is verantwoordelijk voor deze en andere kwesties, evenals voor de verwerving van de bouwopdrachten van Poolse onderaannemers.Hoe krijg je aanbiedingen van onderaannemers uit Polen? Houd je je aan het uitgebreide model?

Mijn dagelijkse werk bestaat voornamelijk uit kijken, browsen, navigeren. Allereerst ben ik op zoek naar bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn om met ons samen te werken: bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen en die onderaannemers nodig hebben, bedrijven die veel bouwprojecten uitvoeren of die kunnen gewoon onze diensten nodig hebben. Later lijkt het veel op het werk van een vertegenwoordiger: telefoon, vergadering, presentatie. KomFort heeft honderden succesvolle contracten in Frankrijk of België, dus het is iets waar we trots op kunnen zijn. Dankzij dit, als het een vergadering is, is het resultaat in de meeste gevallen positief.


Wat suggereren Duitse klanten wanneer zij een onderaannemingsbedrijf kiezen?

We proberen de klant altijd het bedrijf voor te stellen wiens bedrijfsprofiel overeenkomt met zijn behoeften. Voor een groot deel bepaalt de prijs, maar ook de gedocumenteerde ervaring. Schooldirecteurs weten dat je niet moet riskeren en je alleen laten leiden door financiële argumenten. De mogelijkheid om ter plaatse te communiceren met een Duitse manager is ook belangrijk. Daarom moedigt tenminste een van de werknemers taalvaardigheid aan.


Is de presentatie van het bedrijf voldoende voor de klant om mee te werken?

Het belangrijkste is om een ​​offerte voor te bereiden op basis van de specificaties van het bedrijf. In geval van problemen of vragen, kunnen bedrijven die geïnteresseerd zijn in het exporteren van de diensten rekenen op de steun van de medewerkers van de KomFort-aanbiedingenafdeling. Na de taxatieanalyse wordt de onderaannemer geselecteerd en wordt de ontmoeting met de hoofdaannemer zodanig georganiseerd dat toekomstige zakenpartners elkaar kunnen leren kennen en de details kunnen bespreken. De meest voorkomende beslissing is: we gaan samenwerken of niet.

“Ondernemers zijn vaak onder de indruk van het presentatieniveau van Poolse bedrijven, wat bewijst dat KomFort zeer goed voorbereid is op buitenlandse activiteiten.”


Moeten Poolse onderaannemers speciale certificaten hebben, gespecialiseerde cursussen volgen?

Op het gebied van sanitaire of elektrische installaties, kom ik soms in aanmerking voor een CSC-certificaat, maar niet in alle gevallen. Denk bij het werken in Duitsland aan kleding en beschermende kleding. Niet-naleving van gezondheids- en veiligheidsregels kan ernstige gevolgen hebben.

Als u het heeft over bouwsectoren, op welke gebieden besteedt u de meeste aanbiedingen uit?

Tot nu toe was het grootste aantal bestellingen bestemd voor algemene bouwwerkzaamheden, voornamelijk voor de uitvoering van bouwprojecten, van eengezinswoningen tot kantoorgebouwen.


Welke meningen heb je gewoonlijk over het werk van Poolse bedrijven?

Tijdens vergaderingen hoor ik vaak dat onderaannemers snel, grondig en “netjes” werken. Ze zijn in staat om beslissingen te nemen en kennen hun beroep goed, dus ze hoeven niet constant geleid en gecontroleerd te worden. Dit vereenvoudigt de implementatie van het project.


En hoe worden de activiteiten van KomFort beoordeeld?

Over het algemeen heb ik positieve feedback, vooral van kleine en middelgrote bedrijven. Ze zijn vooral geïnteresseerd in onze diensten omdat ze moeite hebben om werknemers in Duitsland te vinden. Ondernemers zijn vaak onder de indruk van het presentatieniveau van Poolse bedrijven, wat bewijst dat KomFort zeer goed voorbereid is op buitenlandse activiteiten.


Dus u kunt de ontwikkeling van het bedrijf in Duitsland verwachten?

Ik hoop het en alles geeft het aan. Ondernemers zijn geïnteresseerd in de diensten van KomFort, we beginnen erkenning te krijgen en worden geassocieerd met goede contractanten. Aan de andere kant zijn de Poolse bouwbedrijven bereid hun orders in te dienen omdat de werknemers vaak ervaring hebben met het uitvoeren van bouwwerkzaamheden in Duitsland en de taal beheersen op het niveau van communicatie. De omgeving van beide landen is ook een argument voor exporterende diensten alleen voor onze westelijke grens.